Ledöntünk egy mítoszt!

A webmesterek jelentős hányada - tisztelet a kivételnek - eredményesen misztifikálja túl saját szerepét, "nélkülözhetetlen" szakértelmét olyan esetekben is, amikor az adott feladat ingyenes alkalmazásokkal is kivitelezhető. Pedig ezek segítségével órák alatt felállítható egy sokoldalú és ízléses weboldal, melynek tartalomkezelése nem igényel többet átlagos számítógép felhasználói tudásnál. A honlap frissítése informatikai feladatból napi rutin adminisztrációs tevékenységgé válik.

Az ún. nyílt forráskódú szoftverek hatalmas érdeme, hogy tömegek számára vált hozzáférhetővé a legösszetettebb, hírlevelet, fórumot, akár webáruházat is magában foglaló weboldal. Az esetek jelentős hányadában  - amennyiben nincsenek nagyon speciális egyedi igények - web-építőelemekből pár óra, legfeljebb néhány nap alatt összeállítható egy rendkívül összetett, számos funkcióval bíró, mégis felhasználóbarát oldal.

Komponensek, modulok százaiból "legózható" össze a szükséges weblap, megkerülve ezzel a programozás rendkívül költséges és időigényes műveletét.